Марки
Copyright © 2020. All Rights Reserved

ЛЕГЕНДА ЗА АРГАНА

14 февруари 2019
ЛЕГЕНДА ЗА АРГАНА

Аргановото масло, наричано „Течното злато на Мароко“, се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия свят – Мароко и Мексико. В Мексико плодовете му не се използват, докато в Мароко е широко разпространено. Дървото се смята за неофициален тотем, който символизира независимия и мистериозен дух на страната.

Много стара африканска легенда разказва как се е появило първото арганово дърво. Според нея, във времена на тежка мизерия, кървави вражди и болести, един мъж прекарвал дни и нощи в молитви с надеждата да открие корена на злото и пътя към спасението. Но минавали месеци и години, а злините не стихвали и народът измирал. Тогава към молитвите на мъжа се присъединила и една жена с невероятно чиста душа. Тогава природата дарила на народа им Аргана – дървото, което дава живот. Хората се научили да използват твърдата му дървесина като материал за къщи и инструменти, с листата и плодовете му хранели добитъка, а от ядката на плода извличали масло, което им служело за готвене и за цяр, предпазвало ги от болести, съхранявало красотата на жената и потентността на мъжа. Легендата твърди, че първото дърво арган още издига величествената си корона. Векове оттогава насам мароканците, живеещи в района на аргановите гори почитат дървото като свещено. То присъства в най-важните моменти от живота на мароканците.

Процесът на извличане на аргановото масло е изключително трудоемък, но мароканците с упорство и всеотдайност следват древната традиция и продължават да го добиват. Обяснението е само едно - практиката е доказала невероятните качества на аргана, използван самостоятелно или в комбинация с други масла. Природата е дала на човека нещо безценно, което съвременните технологии не можаха да създадат - уникалното масло, една невероятна комбинация от изцяло и само благоприятстващи здравето и красотата на човека съставки. То е еднакво приложимо както за суха, така и за мазна кожа. Еднакво добре действа както на млада, така и на зряла кожа, като я подхранва, дълбоко хидратира и регенерира.

Аргановото масло активира жизнените функции на епидермисните клетки, забавя процесите на стареене и появата на бръчки. То е идеалната маска за здрава, еластична и блестяща коса. Използва се за лечение на акне, псориазис, екземи и невродермити, за отстраняване белези от рани и изгаряния. Изключително богато е на Омега-9, Омега-6 и Омега-3 ненаситени мастни киселини, както и на витамин Е - витаминът на репродуктивността, на младостта, на мускулния тонус. Съвременната наука всъщност потвърждава онова, което хилядолетната човешка практика отдавна е доказала, а именно, че естествените продукти са най-ценният дар, предоставен на човека, съхраняващ здравето и красотата му.

ГРИЖА ЗА КОСАТА

Кои са основните типове продукти, свързани с грижа за косата? Правилната грижа за косата е тази, която се извършва ежедневно. Без редовни грижи, внимание и отговорност, няма как косата ви да запази своя блясък и здравословен вид. Неизменна част от редовната грижа за косата са козметичните продукти, които използвате. Най-важните сред тях са шампоани, балсами, маски, продукти за термозащита и т.н. В следващите редове ще разберете малко повече за всеки един от споменатите типове продукти, както и за тяхната роля и значение във връзка с ефективната грижа за косата:

прочети още
ГОРЕЩАТА ИСТОРИЯ НА СТУДЕНО ПРЕСОВАНИТЕ МАСЛА

При студеното пресоване на маслата се запазват техните естествени цветове и аромати,както и всички важни хранителни вещества,антиоксиданти,здравословни мастни киселини и витамини,като A,B,C и E.

прочети още
ДА ЖИВЕЕШ В ГРАДА

Жените в своите 30 години: -СИЛНИ -УВЕРЕНИ -ТЪРСЕЩИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БАЛАНС -ХАРЕСВАТ ГРАДСКАТА СРЕДА: търсят начин да постигнат баланс в кариерата и личния живот след работа. Те обикалят фитнес залите, магазините, обичат да изпробват нови неща, срещат се с приятели, флиртуват... За тях градът е център на енергия и живот. Всичко в ежедневието изисква енергия. Въпреки, че градът ни дава много, този начин на живот не се отразява добре на кожата ни: прах, замърсяване, недоспиване, стрес, стареене. Но тъй като те обичат градския ритъм, непрекъснато търсят начин да възвърнат енергията на кожата си.

прочети още