0
Вход и Регистрация
Всички продукти предлагани в онлайн магазина са с гаранция за качество и произход!

Как да предпазим кожата си от слънцето

30/05/2023
kmax
Как да предпазим кожата си от слънцето

Предпазването на кожата от вредното въздействие на слънцето е от съществено значение за поддържането й здрава и красива. Слънцето излъчва различни типове ултравиолетови лъчи, които могат да причинят увреждания на кожата, включително изгаряния, стареене и дори рискове за развитие на рак на кожата. Ето няколко полезни съвета и подробности за различните типове ултравиолетови лъчи - UVA, UVB и UVC:

1. Носете слънцезащитен крем с подходящ SPF: Изберете слънцезащитен крем с подходящ фактор за защита (SPF) спрямо типа на вашата кожа и интензитета на слънчевите лъчи. SPF представлява степента на защита от UVB лъчите, които са основният фактор за изгарянията. За ежедневна употреба, изберете крем с SPF 30 или повече, а при по-продължителни излагания на слънце, предпочитайте продукти с по-висок SPF.

2. Избягвайте слънчевата енергия в пикови периоди: Ограничете излагането си на слънцето по време на пикови периоди, които обикновено са между 10:00 и 16:00 часа. През тези часове слънцето излъчва най-силните си лъчи, които представляват повече риск за кожата.

3. Носете предпазни дрехи и аксесоари: При защита от слънцето, предпочитайте леки, дишащи и светли дрехи, които ще предпазят кожата ви от прекомерната слънчева енергия. Широки шапки, слънчеви очила и чадъри също са отлични аксесоари, които ще помогнат да предпазите лицето и тялото си от пряката слънчева светлина.

4. Прилагайте слънцезащитен крем правилно: Нанасяйте слънцезащитния крем щедро върху кожата си, поне 15 минути преди да излезете на слънце. Не забравяйте да го нанасяте равномерно и на недостъпните зони, като врат, уши и гръден кош.

5. Защита от UVA, UVB и UVC лъчите:

  • UVA лъчите са присъстващи през цялото време на деня и проникват дълбоко в кожата, причинявайки стареене и увреждане на клетките. Изберете слънцезащитен крем, който предлага балансирана UVA защита.
  • UVB лъчите са основната причина за изгарянията на кожата. Изберете продукт с ангажиран SPF, за да се предпазите от този тип лъчи.
  • UVC лъчите обикновено се филтрират от земната атмосфера и не са причина за притеснение, но все пак, носете слънчезащитен крем, който предоставя и умерена UVC защита.

6. Подновявайте слънцезащитния крем: При дългоизложение на слънце, подновете слънцезащитния крем на всеки 2 часа или след къпане, изпотяване и подсушаване.

7. Избягвайте солариумите: Солариумите излъчват ултравиолетови лъчи, които могат да предизвикат увреждания на кожата, включително рак на кожата. Избягвайте употребата им и предпочитайте естествените методи за постигане на тен.

8. Грижа за кожата след излагане на слънце: След излагане на слънце, подхранвайте и успокоявайте кожата си с хидратиращ лосион или алое вера гел. Това ще помогне за възстановяване на кожата и запазване на нейната мекота.

Запомнете, че слънцето е важен източник на витамин D, но защитата от вредните му лъчи е от съществено значение за здравето на кожата ви.

magnifier